Groningse studenten gaan voor duurzaamheid!

Sinds november zijn 35 studenten in de stad Groningen bezig met het bedenken en uitvoeren van hun eigen energiecampagne. Het doel: zoveel mogelijk energiebesparing en -bewustwording. Thuis en in hun omgeving. Tot 12 april zijn de zes studentenhuizen bezig met de energiecampagnes én strijden ze voor de titel ‘Studentenhuis van de toekomst’.

 

Student Challenges

Student Challenges is een pilotproject in de stad Groningen waarbij studenten op een ludieke manier energie besparen en bewustwording creëren in hun eigen omgeving.

De bewoners van de studentenhuizen vormen een team en voeren een half jaar lang zes opdrachten uit. Het team met de beste campagne wint € 750.

De opdrachten

De teams kregen tussen november en april zes videoboodschappen met opdrachten. Voor elke opdracht vallen er punten te verdienen. De resultaten worden getoetst op creativiteit, inzet, effectiviteit en bereik.

De reporter van de Student Challenges heeft de campagnes gevolgd en informeert de jury over de energieke acties. Tijdens de finale, op 12 april, beoordeelt de jury de energiecampagnes.

Techniek

Studentenhuizen zijn vaak verouderd en slurpen energie. Toch is het mogelijk om, op basis van gedrag, vijftien procent te besparen.

Alle studentenhuizen hebben een monitoringssysteem gekregen. Hiermee monitoren ze het gas- en elektriciteitsverbruik, de kosten en de uitstoot van CO2. Met kleuren, grafieken en afbeeldingen, wordt het gebruik en bespaarpotentieel inzichtelijk gemaakt.

Events

De studententeams zijn op 12 november bij elkaar gekomen voor een kick-off. Tijdens deze dag maakten de teams kennis met elkaar. Op 2 februari zijn de deelnemers aan de tand gevoeld over de kennis van energie en duurzaamheid tijdens de pubquiz. Tijdens de finale op 12 april, komen de studenten voor de laatste keer bij elkaar.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Student Challenges is een pilotproject. Dit houdt in dat er hypotheses worden getest en er onderzoek wordt gedaan naar het project. Vanuit de faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen (van de Rijksuniversiteit Groningen) wordt onderzocht wat belangrijke motieven zijn om energie te besparen en bewustwording te vergroten.

12 april eindigt de strijd tussen de huizen in een spannende finale. Op deze avond worden de prijzen vergeven en één team gaat naar huis met de hoofdprijs en de titel ‘Studentenhuis van de toekomst’. Op de hoogte blijven? Like dan op Facebook en kijk op de website.

Stad Groningen Stadclickt

De website Stadclickt gaat over Stadjers, studenten en de dingen in de stad waar we trots op zijn.

Bezoek ons voor blogs en video's over alles wat Groningen zo bijzonder maakt.

Click't bekijken